Home

Wie is Aart Karssen?

Actueel

Referentie projecten

Contact

Links

Referentie Veenland
Het project “Tussen Hondsrug en Hümmling

Aanleiding:
Het grensoverschrijdende veengebied tussen de zandruggen Hondsrug en Hümmling (begrensd door de steden Emmen, Nederland en Meppen, Duitsland) wordt gekenmerkt door sporen van hoog- en laagveenontwikkeling. In archeologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk opzicht is het gebied uniek, maar nog onvoldoende gewaardeerd door toeristen. Dat biedt kansen voor ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling. 

Problematiek/opgave: 
Het veengebied in het oerstroomdal van de Eems behoort tot (behoort tot de meest…OF is één van de meest ) de meest waardevolle landschappen van Europa. Versnippering en fragmentatie maken de perceptie als één geheel echter onmogelijk. Het grensoverschrijdende veengebied wordt niet als één regio ervaren., en is een onbemind landschap waar alles mogelijk lijkt. Dit project stelt de cultuurhistorische kwaliteiten van het veengebied centraal (kanalen en linten, historische plekken en het unieke hoogveenrestant) en neemt ze als uitgangspunt voor een ontwikkelingsgerichte benadering. 

Werkwijze
Allereerst is door een groep cultuurhistorische experts een analyse gemaakt, die heeft geresulteerd in een heel mooie veenatlas. Personen en organisaties in Nederland en Duitsland zijn gevraagd om foto’s te maken en commentaar daarop te geven. De resultaten zijn op een tentoonstelling in Emmen en Meppen te zien geweest.

Over een zestal thema’s zijn drukbezochte workshops georganiseerd.

Een bijzonder onderdeel is “Belvedere in Bestuur en Bedrijf”.
Het hoofddoel van dit onderdeel is geweest om na te gaan of in bestuurlijk en bedrijfsmatig opzicht kenmerken uit het verleden een leidraad voor ontwikkelingen in de toekomst kunnen zijn. Nevendoelen zijn geweest te achterhalen wat erbij beslissers in het gebied leeft en het vinden van draagvlak voor het project bij deze sleutelfiguren. Veertien gezaghebbende besluitvormers bij bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties zijn hiertoe geïnterviewd. De uitkomsten van de interviews zijn een belangrijke bron geweest voor de sterktezwakte analyse per thema en de lijsten van mogelijke projecten per thema.

Resultaat: 
Dit project is uitgewerkt in een ‘Veenatlas’ en de ‘Visie Veenland’.
In de Veenatlas wordt de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied met behulp van kaarten in beeld gebracht.
In de ‘Visie Veenland’ staat de eigen identiteit van het gebied centraal.
Het thema ‘Energie’ is een interessant aanknopingspunt voor de oliewinning in Schoonebeek, gaswinning en -verwerking bij Emmen. Er zijn verschillende activiteiten en projecten in gang gezet om deze potenties economisch te benutten. De programmalijnen Poorten, Dorpen, Vensters en Kanalen moeten de veencultuur versterken en toeristisch ontwikkelen. Het stelsel van linten en kanalen vormt de belangrijkste ruimtelijke structuur, die versterkt moet worden.

Betrokken partijen
De opdracht is verstrekt door de provincie Drenthe mede namens de gemeente Emmen en de Landkreis Emsland. De opdracht is uitgevoerd door een consortium bestaande uit Grontmij Nederland, Grontmij GfL uit Duitsland en Bosch Slabbers Landschapsarchitecten. Aart Karssen is projectleider. Medewerking is verleend door het projectbureau Belvedere middels het Stimuleringsfonds voor de Architectuur en de Ems Dollard Regio middels Interreg III A